In gesprek met strafrechter R. Wery over hoe je rechters het beste kunt overtuigen en het werk als rechter

We zitten in de binnenplaats van het Gerechtshof in Arnhem. Waar Christian en ik in gesprek gaan met meneer R. Wery. Hij is raadsheer bij het Hof en houdt zich bezig met de strafzaken bij het Gerechtshof, daarnaast staat hij ook journalisten te woord over bepaalde strafzaken als daar vanuit de pers behoefte aan is.
(voor het gemak staan de afkortingen R voor rechter en J voor Jakko)

R: Kan een rechter nog twijfelen over een oordeel?

J: Ik hoop van niet, anders slaapt u denk ik niet erg goed.

R: Zaken in hoger beroep worden altijd door drie rechters behandeld. Wanneer een verdachte het niet eens is met het oordeel van de rechtbank geven ze aan waar ze het niet mee eens zijn. Wanneer er gekeken is naar de bezwaren en andere (aangevoerde) omstandigheden trekken de drie rechter zich terug in de raadkamer. Ik heb eigenlijk niet meegemaakt dat ik het met een oordeel totaal niet eens was. Maar het kan zijn dat je bijvoorbeeld een getuige niet gelooft en de andere rechter juist wel. Dan leggen we dan in de raadkamer aan elkaar uit waarom ik de getuige wel of niet gelooft.

J: Komt het vaak voor dat er een heel andere straf wordt opgelegd in hoger beroep dan de rechtbank?

R: In hoger beroep moet de verdachte zich goed realiseren dat er een risico wordt genomen. De laatste tijd zie ik, zeker bij de fraude zaken, dat de raadsheren bij het gerechtshof hoger straffen dan in eerste aanleg. Dat is ook wel terug te zien bij zaken die bij de politierechter zijn geweest.

J: Waar ligt dat dan aan, doet de politierechter dan niet goed zijn werk?

R: Het maakt ten eerste uit tegenover wie je zit als verdachte. Iedereen is anders en kan bijvoorbeeld bewijsstuk of een verklaring anders waarderen. Ik herinner mij een zaak van een man die een onderneming had met een zakenpartner voor heel wat jaren. Er was ruzie ontstaan tussen de twee ondernemers en op een avond komen er mannen binnen in de woning met bivakmutsen. Vervolgens hebben de indringers met een knuppel de man mishandeld, maar de man had zijn zakenpartner herkent, ondanks de bivakmuts. Zodoende werd de zakenpartner gearresteerd en veroordeeld door de rechtbank voor 3 jaar (ik weet het niet meer zeker).
Toen de zakenpartner in hoger beroep ging werd hij bijgestaan door advocaat Plasman. Die begon zijn pleidooi als volgt:
“Eigenlijk is het wel een goed vonnis van de rechtbank. Het strafbaar feit is duidelijk, een mishandeling. Als je nu overvallen word in je eigen huis en je mag kiezen: je wordt mishandeld door iemand die je al jaren kent of iemand die je totaal niet kent. Dan wist ik het wel.”
Hierdoor heb je een totaal andere kijk op een strafzaak dan je vooraf had kunnen bedenken.

J: Wat is de belangrijkste taak voor een advocaat wanneer hij bij het gerechtshof komt?

R: Ik zie vaak dat veel advocaten proberen om les te geven over hoe een bepaald wetsartikel moet worden uitgelegd of hoe eerder is geoordeeld over een soort gelijk feit door de Hoge Raad. Maar we hebben allemaal een studie rechten gehad en doen ook ons huiswerk. Daardoor verlies je snel de aandacht, als advocaat kan je beter kiezen voor een andere insteek voor je pleidooi.
“Raadsheren, mijn cliënt en ik staan vandaag voor u met het verzoek nog eens te kijken naar de verklaringen van de getuigen. Hiervoor hebben we drie argumenten waar we uw tijd voor vragen.” Dan zit je als rechter op het puntje van je stoel.

J: Maakt dat uit voor het oordeel over de zaak?

R: Framingis heel belangrijk. Hoe je de zaak neerzet. Raadsheren zijn ook mensen. Als rechters door het framenanders naar feiten of een verdachte gaan kijken kan dat uiteindelijk het verschil maken.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. roelarends schreef:

    Leuk interview Jakko

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s