Goedkoper studeren = kopiëren?

Een opleiding volgen is al duur genoeg, laat staan om studieboeken te kopen. Een goedkopere optie is om de voorgeschreven hoofdstukken de kopiëren van een klasgenoot. Volgens mij iets wat elke student wel eens heeft gedaan. Maar mag dit eigenlijk wel?

De schrijver van een boek, zoals bijvoorbeeld studieboeken, heeft automatisch een auteursrecht op zijn teksten die hij zelf heeft geschreven. Het auteursrecht omvat regels over het hergebruiken van de teksten. De schrijver heeft de mogelijkheid om op te komen gebruik zonder toestemming of het overnemen van de teksten. Zonder deze regels zou het niet interessant zijn voor schrijvers om nog boeken te schrijven omdat ze er anders niks aan gaan verdienen.
Wanneer je geen toestemming hebt van de auteur om een kopie te maken mag dit in principe dus ook niet. Echter zijn er uitzonderingen op deze regel (gelukkig voor de studenten). Wanneer je namelijk voor eigen gebruik een klein deel kopieert is dit namelijk wel toegestaan. Maar ben je van plan een paar hoofdstukken te kopiëren en aan klasgenoten een kleine vergoeding te vragen mag dit weer niet. De gedachte hierachter is dat je namelijk het belang van de auteur beschadigt omdat er voor zijn werk zonder toestemming iets wordt verdient door verdere verspreiding daarvan.

Dus wanneer je een klasgenoot wilt helpen zit je ‘safe’ wanneer je een klein gedeelte van het boek kopieert. Waag je toch de gok, dan riskeer je een behoorlijke schadevergoeding of je moet ervoor zorgen dat natuurlijk niemand (zeker de schrijver niet) dit te weten komt

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s