“U mag mijn vonnis als een soort van doodstraf beschouwen. Het was me een eer en genoegen die uit te spreken”

Amerikaanse media staan er bol van: Een arts krijgt 175 jaar gevangenisstraf voor het misbruiken van tientallen turnsters. Opmerkelijk bij de veroordeling van de arts is dat de rechter nogal vrij is in haar woordkeuze. “U verdient het niet om ooit nog de gevangenis te verlaten.” Zelfs in Amerika waren de uitlatingen van de rechter opmerkelijk te noemen maar krijgt volle steun uit de media. De rechter Anquilina is“mijn heldin” tot “Ik kreeg kippenvel”.

Wat ook opvalt is dat er 175 jaar celstraf door de rechter is opgelegd, levenslang dus. In Nederland kan alleen levenslang worden opgelegd en bijvoorbeeld geen 100 jaar.

Even wat landen te vergelijken:
In Amerika verschilt de levenslange celstraf per staat. Per delict kan de rechter een bepaald aantal jaren celstraf opleggen. Omdat in dit geval tientallen vrouwen misbruikt waren werden de aantal jaren bij elkaar opgeteld.

Thailand heeft kent gevangenisstraffen tot 90 jaar of levenslang, op sommige delicten staat daar ook nog de doodstraf. Een escape mogelijkheid is er wel voor celstraffen want je kan de Thaise Koning vragen om gratie, op voorwaarde dat je schuld bekent.

Gratie vragen kan overigens ook in Nederland maar wordt vrijwel nooit verleend. Het enige recente voorbeeld is uit 2009, een bejaarde man die thuis wilde sterven was gratie verleend.

Zoals verwacht gaat de Arts in hoger beroep, want wat heb je dan nog te verliezen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s