De EU ontevreden over benoeming nieuwe rechters

Polen moet gestraft worden. Althans dit vind de Europese Unie. Een net aangenomen wet in Polen maakt het mogelijk dat het parlement de benoeming van nieuwe rechters geheel kan bepalen. Dit kan eigenlijk niet in een democratie, waar de rechter onafhankelijk en onpartijdig moeten zijn. De Europese Unie die deze ontwikkeling in Polen maar niks vind, wil hun stemrecht in de Europese Unie intrekken. Een andere sanctie is om de geldkraan naar Polen dicht te draaien voor bijvoorbeeld landbouwsubsidie.

Hoe werkt dat in Nederland, benoeming van een rechter? Een rechter wordt benoemd door koninklijk besluit, dit doet de regering (dat is de koning en de ministers). Dit lijkt misschien wel hetzelfde als de situatie in Polen maar is het zeker niet, in de praktijk gaat de politiek hier zich niet mee bemoeien. Neem bijvoorbeeld de hoogste rechters bij de Hoge Raad. De zittende leden van de Hoge Raad kiezen wie de nieuwe rechter gaat worden. Dit wordt vervolgens bevestigd door de regering, deze bevestiging is overigens nog nooit geweigerd. Het is een ongeschreven regel dat de regering altijd de voordracht accepteert.

Vive la France, hoe zit dit in Frankrijk? Daar heeft de Raad voor de Rechtspraak de taak om rechter voor te dragen voor de benoeming. Deze organisatie komt op voor de belangen van de rechtspraak in de politiek. De rechters die bij de voordracht mogen stemmen over de benoeming van de nieuwe rechter. Zij hebben de meerderheid van de stemmen en dit voorkomt dus politieke inmenging.

Is Polen de enige EU-lidstaat waar de politiek invloed heeft op de het benoemen van rechters? Tja, dat is natuurlijk niet helemaal 100% uit te sluiten. Door de nieuwe wet in Polen kan het parlement niet alleen bepalen wie rechter wordt maar ze hebben ook invloed op hoe rechters hun werk moeten doen. Hopelijk draait Polen snel bij en gaan ze deze Middeleeuwse wet niet handhaven.

 

Tot zover internationaal reporter Jakko 😉

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. roelarends schreef:

    Als Polen niet bijdraait, dan zou ik ze uit de EU zetten 🤔

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s