Nederland vs. Frankrijk: vrijspraak verkrachting van 11-jarig meisje

Afgelopen dinsdag las ik een artikel in de krant de Standaard, iets wat ik hier wil delen. Een 22-jarige man in een park in Parijs seks gehad met een 11-jarig meisje. Daarbij kwam nog dat het meisje zwanger raakte en een zoon kreeg.
Justitie eiste tegen de man een celstraf van 8 jaar, maar de man werd vrijgesproken! In Frankrijk, waar de rechtszaak zich afspeelde is enorm veel onrust hierover. Die onrust is terecht! Volgens mij is iedereen het met mij eens dat hier sprake is geweest van verkrachting en dat de man een pedofiel is.

Het Franse Codé Pénal (Wetboek van Strafrecht) is vergelijkbaar met het huidige Nederlandse Wetboek van Strafrecht, maar het Franse strafrecht loopt in dit opzicht toch echt ver achter.
De Franse rechter vond dat er geen sprake was van dwang, dreiging of geweld. Dit is vereist wil er sprake zijn van verkrachting. Hierdoor ging de rechter ervan uit dat het meisje van 11 jaar impliciet instemde.

 

In Nederland zijn er gezien de leeftijd van de slachtoffers verschillende categorieën. Minderjarigen onder de 12 jaar, minderjarigen van 12 tot 16 jaar en minderjarigen van 16 tot 18 jaar.
Ik ga alleen in op het Franse voorbeeld, een slachtoffer onder de 12 jaar. In Nederlands is seks hebben met iemand onder de 12 jaar gewoon verboden. Er hoeft niet te worden gekeken of deze handeling vrijwillig is of niet. Bij de andere twee categorieën moet hier wel naar gekeken worden door de rechter.
De 22 jarige Franse dader zou in Nederland dus niet wegkomen met een vrijspraak en zou gezien de feiten 12 jaar celstraf krijgen (de maximumstraf in Nederland).
Gelukkig heeft het Franse parlement aangekondigd dat er een wetswijziging komt die deze daders voortaan achter slot en grendel zet. Zodat dit in de toekomst in Frankrijk niet meer kan gebeuren…
Het artikel in de Standaard:
https://blendle.com/i/de-standaard/seks-met-11-jarige-wordt-normaal-in-frankrijk/bnl-destandaard-20171114-630b5bc2_c88f_11e7_a032_2cfcbba62b49?sharer=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMSIsInVpZCI6Impha2tva3VpcGVycyIsIml0ZW1faWQiOiJibmwtZGVzdGFuZGFhcmQtMjAxNzExMTQtNjMwYjViYzJfYzg4Zl8xMWU3X2EwMzJfMmNmY2JiYTYyYjQ5In0%3D
Foto: Hans Lucas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s