Dit is mijn uitspraak, maar moet je het daar ook mee doen?

Om te beginnen wordt in de programma’s als ‘de Rijdende Rechter’ en ‘mr. Frank Visser doet uitspraak’ niet officieel recht gesproken. Dit is alleen het geval als een rechter uitspraak doet in een gerecht dat tot de rechterlijke macht behoort, zoals een rechtbank of gerechtshof.
De partijen die meedoen met een tv programma krijgen voorafgaand aan het programma een overeenkomst waarin ze vastleggen dat ze zich zullen houden aan de regels en de uitkomst van de beslissing. De partijen zitten dan hieraan vast, ze gaan akkoord met een bindend advies.

Toch zijn er deelnemers van het programma die zich niet kunnen vinden in de beslissing van de dienstdoende (rijdende) rechter. Zo ook bij de volgende zaak die in het programma ‘mr. Frank Visser doet uitspraak’ werd behandeld:

X is eigenaar van een huis met een stuk grond, schuur en erf. In het daarnaast gelegen huis woont de familie Y. De buren zijn al jaren verwikkeld in hevige ruzies over de bouwactiviteiten van Y en de manier waarop X gebruik maakt van zijn woning. De woning van X is drassig en wijt dit aan het ophogen van de woning van Y. Ook klaagt Y de agressie, intimidatie en pesterijen van X.

De beslissing van Frank Visser was dat na inspectie vast kwam te staan dat X het leven van de familie Y tot “een ware hel” heeft gemaakt. Er werd een gebiedsverbod opgelegd, wanneer X toch in het gebied zou komen dan werd hem een boete van 1000 euro opgelegd.

X was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter met de uitspraak van Frank Visser. In maart van dit jaar was de uitspraak en de rechter vond dat het gebiedsverbod terecht was gezien de houding en gedragingen van X. De rechter twijfelt niet aan het oordeel van mr. Frank Visser. Wel past de rechter het gebiedsverbod op een punt aan zodat X nog wel naar het gezondheidscentrum mag.

Conclusie: het is mogelijk om de beslissingen die genomen zijn in tv-programma’s te laten toetsen door de rechter. Allereerst wordt gekeken of er getwijfeld kan worden aan het besluit door bijvoorbeeld nieuwe omstandigheden of onaanvaardbare situaties die zijn ontstaan door de beslissing. Dan kan de rechter het besluit in uitzonderlijke gevallen aanpassen.
Dit was de blog, en zo zit het 😉

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s